Švajčiari utŕžili debakel, Francúzi ich porazili 5:2

21.06.2014 Celý región

Salvador 20. júna (TASR) - Futbalisti Francúzska zvíťazili v piatkovom zápase MS v Brazílii nad Švajčiarskom jednoznačne 5:2. So ziskom šiestich bodov a výrazne aktívnym skóre by im už postup do osemfinále nemal ujsť.

Duel E-skupiny v Salvadore rozhodli zverenci Didiera Deschampsa už v prvom polčase, ktorý vyhrali 3:0 gólmi Oliviera Girouda, Blaisea Matuidiho a Mathieua Valbuenu. V 32. minúte navyše nepremenil jedenástku Karim Benzema, útočník Realu Madrid však po zmene strán predsa len zvýšil na 4:0 a piaty zásah pridal Moussa Sissoko. Švajčiari v záverečnej desaťminútovke gólmi Blerima Džemailiho a Granita Xhaku upravili na konečných 2:5.

"Les Bleus" sa výrazne priblížili k účasti vo vyraďovacej fáze. Spečatiť ju mohla už remíza Hondurasu s Ekvádorom v nočnom meraní síl ďalších účastníkov E-skupiny s výkopom o 0.00 SELČ. Boje v E-skupine sa uzavrú v stredu 25. júna. O 22.00 SELČ v Manause si Honduras zmeria sily so Švajčiarskom a Francúzi v Riu de Janeiro v tom istom čase nastúpia proti Ekvádoru.


Francúzi nastúpili s dvoma zmenami v zostave oproti duelu s Hondurasom (3:0). V strede poľa operoval Moussa Sissoko namiesto Paula Pogbu a na hrote dostal pred Antoineom Griezmannom prednosť Olivier Giroud. Kormidelník Švajčiarska Ottmar Hitzfeld sa rovnako nedržal nepísaného pravidla, podľa ktorého by sa nemala meniť víťazná zostava. Valentina Stockera, ktorý nastúpil v základe proti Ekvádoru (2:1), nahradil na ľavom krídle Admir Mehmedi a v útoku namiesto Josipa Drmiča dostal šancu Haris Seferovič.


Uragán "Les Bleus"

Prvú príležitosť si v 6. minúte vypracovali Francúzi. Matuidi pod tlakom troch napádajúcich Švajčiarov nespanikáril a prihral Benzemovi, ktorého rotovaná strela spoza šestnástky minula ľavú žrď. Švajčiari už o chvíľu prišli o zraneného stopéra von Bergena, ktorého kopačkou zasiahol Giroud a hoci francúzsky útočník spôsobil súperovi tržné zranenie v oblasti pri oku, obišiel bez kartového trestu. V 17. minúte sa Francúzi dočkali odmeny za aktivitu. Valbuenov rohový kop našiel vo výskoku Girouda, ktorý hlavou otvoril skóre - 0:1. Uplynula necelá minúta a Helvéti pykali druhýkrát. Behrami netakticky stratil loptu, jeho zaváhanie využil Benzema a rafinovanou prihrávkou našiel v gólovej šanci Matuidiho, ktorý strelou ľavačkou k bližšej žrdi prekonal zle postaveného Benaglia - 0:2. "Les Bleus" sa zaslúžene dostali na koňa, Švajčiari sa od začiatku zápasu zamerali len na bránenie a v útoku prakticky neexistovali. Zobudilo ich až dvojgólové manko, aj to len na chvíľu. Mehmediho strelu vyrazil končekmi prstov Lloris a následná dorážka Shaqiriho tesne minula bránu. V 31. minúte prišiel vo vlastnej šestnástke zbytočný zákrok Djouroua na Benzemu, ktorý ani nebol v palebnej pozícii. Loptu si na biely bod postavil sám faulovaný francúzsky útočník, lenže Benaglio vystihol smer jeho strely a odrazenú loptu poslal Cabaye z tesnej blízkosti iba do brvna. Francúzi pokračovali v demolácii súpera. Na konci rýchlej a priamočiarej akcie bol v 40. minúte Valbuena, ktorému stačilo iba nastaviť nohu do milimetrového centra Girouda - 0:3.

Kozmetické úpravy

Prvý polčas de facto rozhodol o osude zápasu a jeho smerovaní v ďalšej 45-minútovke. Francúzi sa snažili držať súpera na dištanc, aby ho prípadným gólom nedostali do hry, lenže Švajčiarom nemalo z čoho "zapršať". Zaktivizovali sa síce v hre smerom dopredu, ale stále nenachádzali recept na to, ako sa dostať pod kožu francúzskym obrancom. Úsilie Francúzov o strelenie štvrtého gólu zasa marili individuálne komplikované riešenia nebezpečných situácií a tak do 60. minúty boli diváci svedkami hluchých momentov. V 64. minúte nepotrestal Mehmedi chybu Debuchyho a tak zahrmelo na druhej strane. Po pase od Pogbu a zaváhaní Senderosa sa dočkal aktívny Benzema, ktorý zaznamenal svoj tretí presný zásah na šampionáte - 0:4. V gólostroji futbalom sa baviacich Francúzov pokračoval Sissoko, ktorý po prihrávke Benzemu "placírkou" prekonal bezmocného Benaglia - 0:5. V 81. minúte sa prízemnou strelou z priameho kopu presadil Džemaili - 1:5 a posledné slovo patrilo jeho spoluhráčovi Xhakovi, ktorý v 87. minúte aspoň zmiernil trpkosť švajčiarskej prehry rozdielom triedy - 2:5.

.
E-skupina, 2. kolo:

Švajčiarsko - Francúzsko 2:5 (0:3)
Góly: 81. Džemaili, 87. Xhaka - 17. Giroud, 18. Matuidi, 40. Valbuena, 67. Benzema, 73. Sissoko. ŽK: Cabaye. Rozhodovali: Kuipers - Van Roekel, Zeinstra (všetci Hol.), 50.000 divákov.

Zostavy:
Švajčiarsko: Benaglio - Lichtsteiner, von Bergen (9. Senderos), Djourou, Rodriguez - Behrami (46. Džemaili), Inler - Shaqiri, Xhaka, Mehmedi - Seferovič (69. Drmič)

Francúzsko: Lloris - Debuchy, Varane, Sakho (66. Koscielny), Evra - Sissoko, Cabaye, Matuidi - Valbuena (82. Griezmann), Giroud (63. Pogba), Benzema

Hlasy po zápase (zdroj: ČT Sport, L'Equipe)
Didier Deschamps, tréner Francúzska: "Gratulujem môjmu mužstvu k výkonu a presvedčivému víťazstvu, ktoré nás priblížilo k postupu do osemfinále. Zrodilo sa bez väčších problémov. V prvom polčase sme boli maximálne efektívni, ale mrzí ma, že niektoré ďalšie šance po zmene strán zostali nevyužité. V závere sme poľavili v koncentrácii. Proti Ekvádoru preto musíme nastúpiť s rovnakým prístupom, aký som u hráčov videl v prvej 45-minútovke."

Ottmar Hitzfeld, tréner Švajčiarska: "Tento zápas nám vôbec nevyšiel, hrali sme zle. Vysoko sme prehrali, individuálna kvalita bola na strane Francúzov. Súper hral skutočne fantasticky, ukázal veľký výkon. Rozhodol už v prvom polčase."

Blaise Matuidi, stredopoliar Francúzska: "Strelili sme päť gólov a získali dôležité tri body. Švajčiari zo začiatku nepríjemne hrýzli, ale zlomili ich naše dva zlepené góly. Pri tom mojom som si prebral prihrávku od Karima (Benzemu - pozn.) a zbadal som medzeru medzi brankárom a žrďou, snažil som sa do nej presne trafiť loptu. Podarilo sa. Môj prvý šampionátový gól chutí výborne, ale dôležitejšie je víťazstvo mužstva."

Stephan Lichtsteiner, obranca Švajčiarska: "Proti disponovanému súperovi sme nemali šancu. Za stavu 0:2 sme sa mohli vrátiť do zápasu, mali sme dobrú príležitosť, no nepremenili sme ju. Namiesto toho sme inkasovali a bolo po všetkom... Ku cti nám slúži aspoň to, že sme v závere dokázali aspoň skorigovať prehru."

tabuľka E-skupiny:
1. Francúzsko 2 2 0 0 8:2 6
2. Švajčiarsko 2 1 0 1 4:6 3
3. Ekvádor 1 0 0 1 1:2 0
4. Honduras 1 0 0 1 0:3 0
 

Vyberte región